İnsan Nasıl Yaşar Tolstoy’un en popüler eserlerinden biridir. Tolstoy eserlerinde sıklıkla insan, aile, din, toplum ve devlete yer vermiştir. What Lives With Man adlı kitabında insan olmanın temellerini çok akıcı bir dille anlatıyor. Öyle ki 1800’lerde söyledikleri bugün hala geçerliliğini koruyor. Tolstoy, insanlığa dair yazılarıyla hem dönemini hem de bugünü en iyi şekilde temsil eden eserler üretmeyi başarmıştır. What Human Lives Lives kitabı bunun en güzel örneklerinden biridir. Peki İnsanla Ne Yaşar kitabının konusu nedir, neler anlatır, karakterleri kimlerdir?
Gelin birlikte inceleyelim…
İnsan Nasıl Yaşar kitabı, hem yazıldığı dönemde hem de günümüzde içinde yaşadığımız toplumu en iyi anlatan kitapların ortasında gösteriliyor.
Rus yazar Tolstoy’un yazdığı ‘İnsan Nasıl Yaşar’ ilk kez 1885’te yayımlandı. Tolstoy, birden fazla öyküyü içeren İnsan Nasıl Yaşar adlı kitabında insan olmanın temellerine odaklanıyor. Bahsedilen fenomenler insanlığın yapı taşlarıdır: doğruluk, kötülük, açgözlülük, açgözlülük ve sevgi. Bu hikâyelerde anlatılan gerçekler toplumsal bir gözlemle anlatılmakta ve her devirde geçerlidir.
Tolstoy’un bu kitabı her yaştan okuyucuya açıktır. Farklı yaş gruplarından insanlar bu kitabı okuduklarında farklı anlamlar çıkarabilirler. Tolstoy bu hikâyelerinde her bireyin kafasındaki şu sorulara cevap bulmaya çalışır: İnsan özünde ne ile yaşar? Adamın içinde ne var? İnsana ne verildi, ne verilmedi?
Ne İnsan Yaşar Konusu Nedir?
İnsan Neyle Yaşar kitabında birden fazla hikaye var. İnsan Neyle Yaşar kitabında yer alan hikâyeler temelde insanı ve toplumu anlatır. Öte yandan ayakkabı tüccarı olan Simon’ın hikayesi İnsan Nasıl Yaşar hikayesinde anlatılır. Simon çok fakir bir ayakkabıcıdır. Bir gün son parasını da harcadıktan sonra karşısına Michael adında biri çıkar. Michael soğukta çıplak duruyor. Simon bu adama dayanamaz ve onu evine, dükkanına götürür. Simon ve Michael birlikte çalışmaya başlar. Simon, Michael’a yardım ettikten sonra farklı olaylar olmaya başlar…
Simon’ın Mihail’e merhamet etmiş olması ona pek çok farklı kapıyı aralamaktadır. Simon yaptığı şeyi doğru anlıyor. Bu hikâyede usta yazar Tolstoy, insanın özünde nelerle yaşadığını anlatır. İnsanların parayla değil, onları ayakta tutan başka bir şeyle yaşadıklarına dikkat çekmeye çalışır.
‘İnsan Neyle Yaşar’ kitabında 6 farklı hikaye yer alıyor. Tolstoy bu hikâyelerde farklı bahisler yazsa da insanı ve toplumu merkeze almıştır.
Tolstoy, İnsan Nasıl Yaşar öyküsünde uygunluk kapılarını merkeze alır. “İnsanın Çok Toprağa İhtiyacı Var mı?” Hikâyesinde insanlığın gözünü boyayan hırs konu olarak alınmıştır. Tolstoy, insanın aşktan beslendiğini savunsa da, korkunçluğun varlığını inkar etmez. Tolstoy’un kötülük hakkında ne düşündüğünü bu hikayeden öğrenmek mümkündür. ‘Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Kontrol Edemez’ öyküsünde, bir anın sonuna yenik düşen bir adamın öyküsü anlatılır. Bu hikaye, öfke yüzünden bir insanın başına gelebilecek şeyleri anlatıyor.
İnsan Neyle Yaşar kitabındaki tüm öyküler şu şekildedir:
Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Kontrol Altına Alamaz
Mum
Kızlar Yetişkinlerden Daha Akıllı
İnsanın Çok Toprağa İhtiyacı Var mı?
İlyas
Yaşanan İnsan kitabındaki her hikâye, insanın hayatını ve kendisini sorgulaması sonucunda aldığı cevaplardan oluşuyor.
Bir insanın hayatı düz bir çizgide anlatılmaz. İnsan hayatında iniş çıkışlar yaşar, çelişkili duygular hisseder ve sonunda ‘doğru’ yolu bulmaya çalışır. Tolstoy kendi hakikatini bulmaya çalışırken sorduğu soruları da bu hikâyelerde gündeme getirdi. Tolstoy yazdığı bu öykülerle hayatı sorgulamamızı ve kendi doğrularımızı bulmamızı istiyor. Her hikayeden çıkarılacak dersler var. Bu bakımdan insanoğlunun yaşadıkları her yaştan okuyucunun okuması gereken bir kitaptır.
Tolstoy, tüm eserlerinde uyum ve kötülük, iyilikseverlik ve bencillik gibi çelişkili temaları işler. Yarattığı karakterler toplumdan kopuk insanlar değil. Tıpkı bizim gibi hayatı sorgulayan ve hayatla mücadele eden insanlar da yer alıyor. Tolstoy, ortaya koyduğu karakterlerle geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı başarmıştır.
Human What Lives’tan hayata dair alıntılar.
Ekmek değerliydi, işçilik ucuzdu. Ne kazandıysa yemeğe harcadı.
Kıvılcımı söndürmezsen yangını kontrol altına alamazsın.
Dünyada barış ve insanda iyi niyet olmalıdır.
Sadece kitap okumak yetmez. Bazen meydan okunması gerekir; kendine, hayata, dünyaya.
Ölmek için çok gençtik, yaşamak için çok telaşlıydık.
Biz her şeyimizi veriyoruz, neden kimse bize bir şey vermiyor?
Dili, dini rengi ne olursa olsun güzel olan yeter.
Kim Allah’ı sevdiğini söyleyip öz kardeşinden nefret ederse; o bir yalancı Gördüğü ve tanıdığı kardeşini sevemeyen, görmediği Allah’ı da sevemez.
Sen musibetlere yenik düşersen, gün gelecek musibet de sana yenik düşecektir.
keciorenajans.xyz